Theresa May går av som partileder 7.juni

Statsminister Theresa May utenfor Downing Street. FotoTheresa May utenfor Downing Street. Foto: Downing Street, Flickr

Sist oppdatert 6. juni 2019

Vi følger saken videre på vår Facebook-side. Gå inn og følg oss der.

Theresa May gir etter for det massive presset og trekker seg som partileder fredag 7.juni. Det kunngjorde en meget beveget May utenfor Downing Street fredag formiddag. Hvor lenge May blir sittende som statsminister, er avhengig av hvor lang tid det tar å få valgt en ny partileder.

– Det er og vil alltid være en stor sorg for meg at jeg ikke har vært i stand til å levere brexit, sa May.

Hun sa at hun hadde gjort alt hun maktet for å få de folkevalgte til å støtte avtalen som er framforhandlet med EU.

– Dessverre har jeg ikke lyktes. Jeg prøvde tre ganger. Men det er nå klart for meg at det er i landets interesse at en ny statsminister tar over, sa May.

Stemmen hennes brast helt da hun avsluttet talen med å snakke om at hun nå snart skal forlate en jobb det hadde vært hennes livs ære å inneha.

Se talen her:

– Verdig avslutningstale

– Talen ble en kort oppsummering av det hun har prøvd å få til i sine tre år som statsminister. Hun vil bli husket som den statsministeren som ikke klarte å levere brexit. Ut fra forutsetningene og presset hun har vært under, synes jeg det var en verdig avslutningstale, sier Jan Erik Mustad, redaktør her på britiskpolitikk.no.

Når May nå trekker seg som partileder 7.juni, skjer det bare dager etter at hun har vært vertskap for Donald Trumps statsbesøk. Trump er på besøk i Storbritannia fra 3. til 5.juni. 7.juni var også dagen det var ventet at Theresa May skulle forsøke å få gjennom sin brexitplan i Underhuset for fjerde gang. Det skjer altså ikke nå.

I  stedet starter kampen om å etterfølge henne. Det er ventet at valgprosessen kommer til å ta fire til seks uker, og at en ny statsminister er på plass til Parlamentet tar sommerferie 20.juli.

Det er mange som kan tenke seg å ta over etter Theresa May. Boris Johnson er bookmakernes favoritt, og mange snakker allerede om hvem som kan klare «å slå Boris». Han bekreftet nylig at han er kandidat til ledervervet.

Portrett Boris Johnson. Foto

Boris Johnson vil gjerne bli statsminister.

– Ikke samlende

Jan Erik Mustad mener Boris Johnson ikke er den samlende statsministeren Storbritannia trenger. Han mener Johnson ikke har de egenskapene som skal til for å styre verken partiet eller landet.

-Boris gjør det som ganger Boris. Han er mer ambisiøs på egne enn på partiets og landets vegne, sier Mustad.

Valget av ny partileder skjer ved avstemning i Det konservative partiets gruppe i Parlamentet. Hvor mange avstemninger det blir avhenger av hvor mange som stiller til valg som ny leder. Det stemmes til det står igjen to. Hvem av de to som blir ny leder avgjøres med uravstemning blant de 120.000 medlemmene i partiet.

Da Theresa May etterfulgte David Cameron i 2016 gikk det fort fordi den andre kandidaten Andrea Leadsom, trakk seg. Dermed ble det ingen uravstemning, og Theresa May kunne ta over bare tre uker etter at Cameron annonserte sin avgang.

Flere kandidater

Andre aktuelle kandidater til å ta over etter May er Michael Gove, Amber Rudd, Sajid Javid, Jeremy Hunt, Matt Hancock og Penny Mordaunt, som alle sitter i Mays regjering.

Det er også mye som tyder på at Dominic Raab, som trakk seg som brexitminister etter kort tid i jobben, vil forsøke å bli partileder og statsminister. Han ligger godt an på bookmakernes lister. Rory Stewart, fersk utviklingsminister og tidligere arbeidsminister Esther McVey, har også signalisert at de kan tenke seg å stille.

Det kan med andre ord bli mange spennende avstemninger før det står to kandidater igjen.

Endrer lite

Uansett hvem det blir, får han eller hun den vanskelige oppgaven å lose Storbritannia ut av brexitkaoset. Det er også vanskelig å se hva et skifte av statsminister endrer. Sammensetningen av Parlamentet er det samme, med de samme politikerne med de samme meningene. Det eneste parlamentarikerne har vært enige om så langt er at de ikke vil ha en no deal. Nå kan de få en statsminister som ønsker det.

Hva en ny statsminister kommer til å gjøre for å få Storbritannia ut av brexit-dødvannet, er vanskelig å si. Kanskje vil han eller hun forsøke å reforhandle brexitavtalen for om mulig å få til en bedre avtale. Sjansene for det er små, skal vi tolke signalene fra Brussel.

Det kan også ende med nyvalg. Da kan det ende med at statsministeren i løpet av året heter Jeremy Corbyn. Han har allerede vært ute på Twitter og krevd at en ny konservativ partileder må utlyse nyvalg.

Problemet både for Corbyn og en ny konservativ partileder er at slik det nå ser ut, er det lite sannsynlig at et nyvalg vil resultere i at noen av dem får flertall i Underhuset.

Et annet alternativ er ny folkeavstemning, men det er vanskelig å se at det kommer til å skje dersom den ny statsministeren, som de fleste tror, blir en tilhenger av hard brexit. Tør han eller hun risikere at det blir flertall for å forbli i EU?

Brexitdatoen er blitt utsatt to ganger, og er nå 31.oktober. Så får vi se hva som skjer når datoen kommer. Kan den bli utsatt enda en gang? Det spørs hva EU sier  – om de har noen tro på at en ny utsettelse vil føre brexitprosessen videre.

Alt er med andre ord åpent. Det er bare å slutte seg til Oliver Wright i The Times som i en kommentar i dag konkluderer:  «Dersom de siste to og et halvt årene har vært stormfulle, vær klare for en orkan».

Les mer om Theresa Mays liv og karriere i BBCs ferske artikkel  – The Theresa May Story.

trine@britiskpolitikk.no